Походження жита Жито-посівна, або жито культурна (лат. Secále cereále) - однорічна або дворічна трав'яниста рослина, вид роду жито (Secale) сімейства Злаки. Жито є культурною рослиною, її вирощують в основному в Північній півкулі. Існують озима та яра форми жита. Деякі вчені мандрівники допускають існування не тільки дикої жита, а й інших хлібів у різних місцевостях. Так, наприклад, Біберштейна зустрічав дику жито в Кавказько-каспійської степу, потім у Криму, біля Феодосії, і близько Сарепти. Лінней говорить про дику жита, яка нібито попадається на Волзі, поблизу Самари. Існує припущення, що жито в ті краї могла бути занесена татарськими племенами, які жили колись за Волгою.…
Легенда про Бородінському хлібі На Бородінському полі йшло сраженье, Картечі вереск, як по склу ножем, І ось французів легкою мішенню Став наш обоз з борошном і фуражем. Чи то ядро ​​очманіле, то чи міна, Чи то снаряд в фургон з борошном потрапив, А слідом йшов фургон з корицею, кмином, І вибух борошно і кмин перемішав. Ну а солдат годувати-то чимось треба? Негоже продовольство кидати! Адже з кмином та борошно, піди, ні з отрутою ... Так стали «Бородинський» випікати. І кажуть, що навіть сам Кутузов, А може бути, і сам Багратіон, Нахвалювали влучність тих французів, Що так вдало вмазав в фургон.…
Кажуть, що з десяти чоловік, які збираються сідати на дієту, дев'ять викреслений з раціону хліб. І будуть не праві. Від хліба неможливо погладшати, якщо вживати його в міру. Зате ви позбавляєте себе шуканого запасу вітамінів В - все чули, що у тих, що худнуть часто псується настрій на другий день ... Вітамін В відповідає за освіту в організмі гормону серотоніну - гормону «щастя». Тим часом, якісний житній хліб допомагає худнути. Згадаймо про клітковину: вона виведе з організму зайвий баласт, забере зайвий жир, який перебував в їжі, і знизить холестерин. Якщо ви їсте хліб в першій половині дня, зайва вага гарантовано…
Хліб ніколи не приїдається, не набридає - таке дивовижне властивість цього головного продукту харчування. Пшеничне зерно - продукт унікальний. У цій крихті є вітаміни А, В, Е, F, а також мінеральні речовини: магній, мідь, цинк, кобальт, селен, натрій, хлор, фтор, кремній, марганець, калій, йод, сірка і т. Д. Чи не вся таблиця Менделєєва! Характерно, що вітаміни і багато мікроелементів знаходяться в основному в оболонці хлібного зерна. Саме вони в результаті помелу і ретельного просіювання борошна потрапляють у відходи, звані висівками. Висівки - чудовий дієтичний продукт, який містить необхідну організму людини клітковину і вітаміни. Тому в борошні вищих і перших сортів…
Незалежно від технічної оснащеності пекарні основні технологічні етапи виробництва хліба залишаються незмінними. Це просіювання борошна, приготування тіста, формування виробів, їх расстойка і випічка. При просіюванні відбувається очищення борошна від сторонніх домішок, а також її розпушування і аерація, тобто насичення повітрям, що полегшує заміс тіста і сприяє його піднесенню. Просіяне борошно надходить в діжу тістомісильні машини. Туди ж додають інші інгредієнти і замішують тісто відповідно до обраної технології. Отриману масу тесту ділять на порційні шматки. Робити це можна вручну або автоматично. Після цього заготівлях потрібно надати потрібну форму і розміри. Для отримання формового хліба заготовки досить укласти в хлібні форми і…
З усіх харчових продуктів культурної людини хліб займає безперечно перше місце. Точно не встановлено, коли людина вперше став випікати хліб. Безсумнівно, що, почавши засівати поля хлібними зернами, людина не могла вже задовольнятися вживанням їх у їжу в сирому вигляді, а став готувати з них штучним чином свою їжу. Отже початок хлібного виробництва треба шукати в той період історії, коли людина кинула кочове життя і почав осіле, разом з якої почалася культура людини. Отже хлібопечення поклало початок цивілізації - недарма в міфології древніх народів хлібопечення має божественне походження. Родина хлібних злаків не встановлена, але припускають, що в дикому вигляді вони росли…